Zendelingen login
Menu

Zweden

Zweden is een prachtig land met bossen en meren. Het is het grootste van de Scandinavische landen en heeft 11 keer de grootte van Nederland. Zo'n 10 % van de grond wordt gebruikt, de rest is natuur. Bijzonder in de zomer is dat de zon op de langste dag niet ondergaat en in de winter op de kortte dag niet opkomt.
Dat laatste maakt het leven in de winters, als het ook behoorlijk koud kan zijn, niet gemakkelijk.

Sampi (Lapland)
In het hoge noorden rond de poolcircel wonen Sami, de oorspronkelijke bevolking van Sampi (Lapland). Sami wonen niet alleen in Zweden,maar ook bovenin Noorwegen, Finland en Rusland.
Zij leefden vooral van de rendierhouderij, landbouw en visvangst. De Mijnbouw en daarmee de kolonisatie van Lapland hebben hierin grote veranderingen gebracht. De grote graasgebieden van de rendieren zijn nu onderbroken door landsgrenzen en mijnbouwgebieden. Met name de kilometerslange spoorrails en wegen vormen een gevaar voor de dieren. Regels beperken de visvangst. De Sami zijn in het verleden onderdrukt en gediscrimineerd. Momenteel is er gelukkig een beweging gaande die meer recht doetaan de Sami (mede geïnitieerd door de Verenigde Naties). Hun taal en cultuur heeft als erfgoed recht op bescherming. Van vrij recente datum (1993) is het Sami-parlement wat de belangen van de Sami behartigt.
Inwoners/Taal 
Zweden heeft zo'n 10 miljoen inwoners. 86% is Zweeds, 3,1% Fins, 0,2% Sami; ruim 5% is een mix van vele nationaliteiten.
Er wordt vooral Zweeds gesproken, maar er zijn in totaal 30 verschillende taalgroepen, waaronder 3 Sami-talen. Sami krijgen vandaag de dag hun taal weer in het lespakket op school. Er wordt hard gewerkt aan Samische bijbelvertalingen.

Religie
Zweden kent vrijheid van godsdienst. De Zweedse kerk (Luthers) was tot 2000 staatskerk en speelt nog steeds een belangrijke rol. Zweden raakt (net als de rest van Europa) meer en meer seculier. Religie wordt steeds meer uit de publieke sector geweerd. De kerk krimt en vergrijst in rap tempo. Op paier is 57% nog christen en 385 is niet religieus. Het aantal Moslims, Boeddhisten en Hindoes groeit momenteel met 4% per jaar. De oorspronkelijke godsdienst van de Sami was een vorm van animisme, waarbij geesten en demonen vereerd werden. De staatskerk heeft vanaf 1700 (met de kolonisatie) hierop ingegrepen. Voor een deel bestaan de oude tradities nog.

Onze betrokkenheid:
Frits raakte betrokken bij Zweden toen hij als twintiger bij Youth With A Mission aan de slag ging - het land heeft hem nooit meer log gelaten. Van lieverlee raakten we beide betrokken bij de cultuur en geschiedenis van de Sami. We zien het als onze missie om de Sami te vertelleb van Gods grote liefde die verzoening biedt met Hem en ook met elkaar.

Zendelingen

  • Frits en Marleen Ockels
    Frits en Marleen hebben een warm hart voor de Sami-bevolking in Noord Zweden. Deze passie houdt hen al jaren bezig.In Noord-Zweden is het leven vooral in de donkere koude winters hard. De Sami zijn de oorspronkelijke bewoners. Hun cultuur en leefwijze die ze vanouds hadden, staan onder druk. Het is het verlangen van Frits en Marleen om in die situatie de liefde van de Here Jezus bekend te maken aan de Sami.
 
Hoe vormen we een thuisfront?
 
Adopteer een zendeling
 
Hoe word ik een VPE Zendeling?
   VPE Facebook pagina   VPE rss pagina
© 2017 VPE Zending | Giften zijn welkom op: NL53 INGB 0000 1859 85 t.n.v. VPE Zending | Disclaimer | Privacyverklaring | Sitemap