Zendelingen login
Menu

Zuid Afrika

Zuid-Afrika, officieel de Republiek Zuid-Afrika is een land dat aan de zuidpunt van Afrika ligt. Het land grenst in het noorden aan Namibië, Botswana en Zimbabwe, in het oosten aan Mozambique en Swaziland. De onafhankelijke staat Lesotho wordt in zijn geheel door Zuid-Afrika omsloten.

In 1910 werd de Unie van Zuid-Afrika gevormd, die een onafhankelijke staat binnen het Britse Gemenebest werd. In 1931 werd Zuid-Afrika een Dominionen werd het via het Statuut van Westminster volledig onafhankelijk. Vele wetten regelden een ongelijke behandeling van burgers op grond van hun huidskleur. Deze politiek werd geformaliseerd tot de apartheid (gescheiden ontwikkeling van de diverse rassen) na de verkiezingsoverwinning van de Nasionale Party in 1948.

In de jaren 90 eindigde de apartheid. Toenmalig president De Klerk liet de bekende anti-apartheidsactivist Nelson Mandela vrij op 11 februari 1990, en in 1994 werden er voor het eerst algemene verkiezingen voor alle rassen gehouden, leidend tot een bestuur van de (overwegend zwarte) tot politieke partij getransformeerde anti-apartheidsgroepering Afrikaans Nationaal Congres (ANC), eerst onder leiding van Mandela, later onderThabo Mbeki. De nieuwe regering voerde een beleid van 'rechtstellende actie' om de ongelijkheden van het verleden te beëindigen. Sinds 1996 is een nieuwe grondwet in werking.

Zendelingen

  • Theo en Jinke de Jong
    Eind 2011 zijn Theo en Jinke de Jong samen met hun twee zoons Dooitze en Ruben naar Zuid-Afrika vertrokken. Dooitze studeert Theologie in Leuven, België en Ruben zit op de Knysna High School in Zuid-Afrika. Daarvoor woonden ze in Kollumerzwaag, Noordoost-Friesland.
  • Simon Schaaij jr
    Simon en Mandy Schaaij wonen in Zuid-Afrika en zijn ruim acht jaar getrouwd. Simon heeft de opleiding in Sport & Bewegen afgerond en Mandy heeft haar bachelor in Rechten. Mijn liefde voor mijn vrouw heeft me naar Zuid-Afrika gebracht. Mijn vader en moeder deden zendingswerk. Ik hielp ze bij hun projecten en verving mijn vader als hij in Nederland was. Door het overlijden van mijn vader zie ik het als een ‘roeping en opdracht’ om door te gaan met het werk dat hij begonnen is. Zuid-Afrika is een land dat snel achteruit gaat, corruptie, racisme en de grote kloof tussen arm en rijk zijn factoren dat het land gecompliceerd maakt. Zuid-Afrika heeft eenheid en liefde nodig. Hier proberen wij onze rol in te vinden en in die rol te groeien door de genade van Christus. 
 
Hoe word ik een VPE Zendeling?
 
Hoe vormen we een thuisfront?
 
Adopteer een zendeling
   VPE Facebook pagina   VPE rss pagina
© 2017 VPE Zending | Giften zijn welkom op: NL53 INGB 0000 1859 85 t.n.v. VPE Zending | Disclaimer | Privacyverklaring | Sitemap