Zendelingen login
Menu

Malawi

Malawi is een land in Afrika en grenst aan Zambia, Tanzania en Mozambique. Malawi is de huidige naam voor het voormalige Britse Protectoraat Nyasaland. Nyasa is de oude benaming voor het Malawimeer dat een groot deel van de grenzen van Malawi bepaalt. Malawi werd onafhankelijk in 1964 en heeft sinds 1994 verkiezingen waar meerdere partijen aan meedoen.

Malawi is op 6 juli 1964 als onafhankelijke staat ontstaan uit het Britseprotectoraat Nyasaland (sinds 1907; voor die tijd: British Central Africa Protectorate, Brits Centraal-Afrikaans Protectoraat).

Malawi kwam in 1891 onder Brits koloniaal bestuur. In 1912 richtten een aantal zwarte voormannen de North Nyasa Native Association (NNNA) op. De NNNA probeerde binnen de bestaande structuren te ijveren voor betere leefomstandigheden voor de contractarbeiders op de plantages en in de mijnen.

In 1915 kwam de evangelist John Chilembwe in opstand tegen het Britse gezag. De opstand werd evenwel neergeslagen en Chilembwe werd gedood. Desondanks groeide hierna het nationaal bewustzijn onder de bevolking.

Zendelingen

  • Chris Onderstal
    Chris is gespecialiseerd verpleegkundig obstetrie en gynaecologie. Ze heeft haar opleiding en specialisatie in Leiden gedaan waar ze ook woonde. Na haar opleiding werkte ze op het verloscentrum van het LUMC in Leiden. Na een outreach naar Malawi kreeg zij een bijzondere liefde voor het land en de mensen. Al snel bleek dat een plaatselijke organisatie een verpleegkundige nodig had voor hun kliniek. Na een tijd van overdenking, settelde ze zich Malawi, het land waarvan Chris overtuigt is, dat het aan haar is gegeven.
 
Hoe word ik een VPE Zendeling?
 
Adopteer een zendeling
 
Hoe vormen we een thuisfront?
   VPE Facebook pagina   VPE rss pagina
© 2017 VPE Zending | Giften zijn welkom op: NL53 INGB 0000 1859 85 t.n.v. VPE Zending | Disclaimer | Privacyverklaring | Sitemap