Zendelingen login
Menu

Chris Onderstal

Contactinformatie

P.O. BOX 2209
Blantyre. Malawi Central Africa

Thuisfront

Jan en Trineke van der Lei
Vredemaker 8
1689WP Zwaag
022-9795318
janvanderlei@online.nl trienkevanderlei@online.nl

   

Chris is gespecialiseerd verpleegkundig obstetrie en gynaecologie. Ze heeft haar opleiding en specialisatie in Leiden gedaan waar ze ook woonde. Na haar opleiding werkte ze op het verloscentrum van het LUMC in Leiden. Na een outreach naar Malawi kreeg zij een bijzondere liefde voor het land en de mensen. Al snel bleek dat een plaatselijke organisatie een verpleegkundige nodig had voor hun kliniek. Na een tijd van overdenking, settelde ze zich Malawi, het land waarvan Chris overtuigt is, dat het aan haar is gegeven.

Chris werkt in het warme zuiden van Malawi: het Chikhwawa gebied. Dit gebied staat bekend om zijn enorme hoge temperaturen gedurende zo’n 9 maanden per jaar, weinig werkgelegenheid, droogte, honger en armoede. 

Het geven van medische zorg is van levensbelang, doordat er weinig ziekenhuizen en klinieken zijn en de bevolking veelvuldig ziek is door slechte hygiënische omstandigheden, malaria, HIV/AIDS en cholera. Sinds oktober 2015 is er een goedlopende kliniek als uitvalsbasis voor medische zorg aan 13 dorpjes in de omgeving. Daarnaast is op basis van een zorgvuldig uitgevoerd assessment onze doelgroep ouderen-, weduwen-, weduwnaars- en gehandicaptenzorg. Naast praktische en medische hulp aan deze doelgroep(en) delen we ook het Evangelie.

Zendingsveld

Malawi is een land in Afrika en grenst aan Zambia, Tanzania en Mozambique. Malawi is de huidige naam voor het voormalige Britse Protectoraat Nyasaland. Nyasa is de oude benaming voor het Malawimeer dat een groot deel van de grenzen van Malawi bepaalt. Malawi werd onafhankelijk in 1964 en heeft sinds 1994 verkiezingen waar meerdere partijen aan meedoen.

Meer over Malawi

Projecten

Kliniek Malawi
Dakgoten voor kliniek en verpleegkundige huisje
Meer weten over dit project

Activiteiten

De belangrijkste activiteiten waar we op Ahava gestalte aan geven zijn:

  • Onderwijs: Bijbels onderwijs, gezondheidsonderwijs, training en scholing
  • De medische kliniek die ter beschikking staat aan 13 dorpen 
  • Ouderen-, weduwen-, weduwnaars- en gehandicaptenzorg
  • Landbouwactiviteiten en het geven van onderwijs en training op landbouwgebied
  • Samenwerking met andere organisaties vooral op het gebied van trainingen op landbouwgebied en Bijbels onderwijs

Uitdagingen

Malawi ligt in het zuidwesten van Afrika, tussen Zambia, Tanzania en Mozambique. Lilongwe is de hoofdstad van Malawi en Blantyre is de grootste stad. Op 6 juli 1964 werd Nyasaland een onafhankelijke staat en kreeg zijn nieuwe naam Malawi.

Malawi heeft circa 15.9 miljoen inwoners en is 3 keer zo groot als Nederland. Een vijfde deel van Malawi bestaat uit water: Lake Malawi. Malawi heeft een tropisch klimaat waarbij het koeler is in de hooglanden.

De officiële taal is Engels, de nationale taal is Chichewa. Dit is de taal die de meeste mensen in Malawi spreken. Daarnaast kent Malawi nog 17 andere talen, waarvan sommige diverse dialecten kennen. Ongeveer 40% van de Malawiaanse bevolking is analfabeet, waarvan 28% onder de mannen en 51% onder de vrouwen.

Malawi wordt het ‘warme hart van Afrika’ genoemd, omdat de bevolking van Malawi erg vriendelijk is. Het land is niet in oorlog en heeft een democratisch bestuur. Ongeveer 80% van de bevolking zegt christelijk te zijn. Een grote groep, maar nagenoeg heeft bijna niemand een persoonlijke relatie met God. Daarnaast heeft het culturele geloof (witzcraft) een ongelooflijke invloed in het leven van de Malawiaanse mensen en kunnen we zeker van een ‘stronghold’ spreken.  In ons dagelijks leven wordt dit ervaren als een ‘donkere verstikkende deken die over het land ligt. Ongeveer 13% van de bevolking is moslim. 

 
Hoe word ik een VPE Zendeling?
 
Hoe vormen we een thuisfront?
 
Adopteer een zendeling
   VPE Facebook pagina   VPE rss pagina
© 2017 VPE Zending | Giften zijn welkom op: NL53 INGB 0000 1859 85 t.n.v. VPE Zending | Disclaimer | Privacyverklaring | Sitemap